SanayiNet
  Ana Sayfa > Arama Yapmak İçin Tıklayınız >>
Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi Açılışı...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi'nin (USİM) açılışını yaptı..Bakan Ergün açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin orta ve uzun vadede hedefinin ileri teknolojili ve katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamak olduğunu söyledi.

SANAYİ VE TİCARET BAKANI ERGÜN:
''TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRMEYE BAŞLADI. BU YIL YURT DIŞINDA EĞİTİM GÖREN, DÜNYANIN SAYGIN ÜNİVERSİTELERİNDE MASTER VEYA DOKTORA YAPAN PARLAK BEYİNLERİMİZDEN 31 BAŞVURU ALDIK''
''TÜRKİYE'DE SADECE KÖTÜ ŞEYLER OLMUYOR. TÜRKİYE'DE SADECE
POLİSE TAŞ ATAN ÇOCUKLAR, SADECE ÇETELER, MAFYALAR VE DARBE
PLANLAYANLAR YOK. BUNLAR DA VAR''

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçen yıl uygulamaya koydukları Teknogirişim Sermayesi Projesiyle ''beyin göçünün'' tersine çevrilmeye başladığını, bu yıl yurt dışında eğitim gören, master veya doktora yapan ''parlak beyinlerden'' 31 başvuru aldıklarını söyledi.
Bakan Ergün, Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi'nin (USİM) açılışında yaptığı konuşmada, sanayicilerin, ileri teknolojili ve katma değeri yüksek ürünlere geçiş hedefine ancak üniversitelerle gerçekleştirecekleri işbirliğiyle ulaşabileceklerini ifade etti.

Türkiye'nin son yıllarda ''araştırmacı sayısında artış hızı''nda dünyada ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Ergün, bu hızlı artışa rağmen gelişmiş ülke standartlarının bir hayli uzağında olunduğuna dikkat çekti.
2010 yılı için 40 bin ulusal araştırmacı hedefi belirlediklerini ve bu hedefe 2006 yılında ulaştıklarını anlatan Ergün, 2013 yılı için de 150 bin araştırmacı hedefi koyduklarını bildirdi.
Bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Ergün, bunlardan San-Tez Projesi kapsamında 2007 yılından bu yana desteklenmesi uygun bulunan 206 projeden 26'sının tamamlandığını belirtti.

Bu çerçevede Eskişehir'de bir firmanın Osmangazi Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü ve uygulamaya koyduğu bir projeye ilişkin bilgi veren Ergün, Türkiye'nin doğu-batı, kuzey-güney ekseninde uluslararası bir enerji terminali konumuna gelmekte olduğunu, bu enerji hatlarıyla ilgili çok önemli imalat ve işletme sorunlarıyla da karşılaşıldığını hatırlattı.
Bu hatlarda ortaya çıkan kayıp, kaçak, arıza, sızıntı gibi imalat ve işletme sorunlarını anında tespit edecek ve sorunu ortadan kaldıracak akıllı bir ölçüm ve kontrol sistemi geliştirmeye ihtiyaç olduğunu ve sistemin söz konusu projeyle geliştirildiğini anlatan Ergün, ''Bu sistem başta BOTAŞ olmak üzere tüm petrol, doğal gaz ve isale hatları işleten kurum ve kuruluşlarımız tarafından kullanılacak hale geldi. Böyle bir sistem yoktu ülkemizde ve bu tür sorunların çözümü için dışarıdan hizmet alınıyordu. Artık hem kendi ürettiğimiz bir teknolojiyle ihtiyaçlarımızı göreceğiz hem de diğer ülkelere teknolojimizi satma imkanına sahip olacağız'' diye konuştu.

Üniversite-sanayi işbirliği mekanizmasının aslında üniversite-sanayi-kamu işbirliği platformu olduğunu ifade eden Ergün, bu ayaklardan birinin eksik olması durumunda sistemin etkin bir şekilde çalışamayacağını vurguladı.
İşletmelerin sahaya çıkıp rekabet etmeleri için önce oynayacak bir sahaya ihtiyaçları olduğunu belirten Ergün, ''Sahayı beraber yapalım iyi oynayan kazansın. Rekabet öncesi işbirliği, sahayı beraber yapmaktır'' dedi.
Türkiye'de girişimcilik performansının artırılması gerektiğine de vurgu yapan Ergün, bu noktada Bakanlık olarak yürüttükleri Teknogirişim Sermayesi Desteğine değindi. Ergün, geçen yıl uygulamaya konulan bu destekten başvuruda bulunan 150 genç girişimciden 78'inin faydalandığını, bu yıl da 724 başvuru aldıklarını bildirdi.

Kendilerinin yıllarca ülkede yetişen gençlerin burada yeterli ortamı bulamadıkları için yurt dışına gitmek zorunda kalışını üzüntüyle izlediklerini ifade eden Ergün, Teknogirişim Sermayesi Desteği'nin beyin göçünü tersine çevirmeye başladığını söyledi. Sanayi Bakanı, bu yıl yurt dışında eğitim gören, dünyanın saygın üniversitelerinde master veya doktora yapan ''parlak beyinlerden'' 31 başvuru aldıklarını kaydetti.
Ergün, ''Türkiye'de sadece kötü şeyler olmuyor. Türkiye'de sadece polise taş atan çocuklar yok, Türkiye'de sadece cinayet işleyenler, sadece çeteler, mafyalar ve darbe planlayanlar yok. Bunlar da var. Türkiye'nin gündeminde bunların olması lazım'' dedi.

Bu tür gelişmelerin medyaya, televizyonlara hak ettikleri kadar yansımadıklarından yakınan Ergün, ''Halbuki toplumun iyi şeyler olduğunu görmeye hakkı var, morale ihtiyacı var. Bu başarıları kazananların da takdir edilmeye ihtiyaçları var. Bu gelişmeler toplumun gündeminde daha çok yer almalı'' diye konuştu.
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı da üniversite-sanayi işbirliğinin önemine işaret ettiği konuşmasında, patentlerden elde edilecek gelirlerin, devlet desteğinden ayrı olarak üniversitelerin öz gelirlerine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Doğramacı, Bakan Ergün'e bir teşekkür plaketi sundu. Daha sonra da USİM Ofislerinin açılışı yapıldı.

Simetri Yazılım © 2003 ANKARA